Šoféri zbystrite pozornosť: 10 zmien na cestách v roku 2019 o ktorých by ste mali vedieť

Pokuta za držanie telefónu:

Doteraz mali vodiči na cestách zakázané bez použitia hands free telefonovať, no po novom nebudete môcť telefón ani len držať v rukách. Zákaz sa bude týkať aj používania iných telekomunikačných, audiovizuálnych a obdobných zariadení. Za porušenie tohoto zákazu budete v blokovom konaní pokutovaný sumou od 100 eur.

Zadržanie dokladov a evidenčného čísla:

Podľa nového návrhu, ak nebude uhradená pokuta uložená v rámci objektívnej zodpovednosti a policajt príde do kontaktu s daným vozidlom priamo na ceste, bude vám môcť zadržať všetky doklady od vozidla, ako aj tabuľky s evidenčným číslom priamo na mieste, čím vám okamžite znemožní ďalšiu jazdu predmetným vozidlom. Bude tak úplne jedno, kto vozidlo šoféruje a či ste jeho majiteľom. Doklady sa majiteľovi vrátia až po zaplatení dlžnej pokuty.

Zmeny pri troch priestupkoch:

Dnes hrozí vodičovi preskúšanie alebo návšteva lekára v prípade, ak v posledných dvanástich mesiacoch trikrát spáchal závažný priestupok, za ktorý dostal pokutu aspoň 60 eur. Po novom by už výška udelenej pokuty nebola relevantná.

Prísnejší režim pre začiatočníkov:

Pre vodičov, ktorí majú vodičské oprávnenie kratšie ako dva roky, pripravila novela poriadne zmeny. Rezort vnútra im navrhuje až dvojročné skúšobné obdobie. Ak počas tohoto obdobia dvakrát spáchajú závažný priestupok alebo prekročia najvyššiu povolenú rýchlosť, budú musieť absolvovať tzv. doškoľovací kurz, navštíviť psychológa a navyše preskúšanie na polícii.

Parkovanie na chodníkoch:

Nový návrh by mal upraviť znenie pravidla o parkovaní na chodníku tak, aby bolo jednoznačne uvedené, že parkovať na chodníku možno len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde skutočne len o zaparkovanie na chodníku, ktorý susedí s cestou.

Pokračovanie na ďalšej strane…