Kauza Kuciak odhalila ďalší škandál: Podplatil Kočner aj prokurátora ?!

Dobroslav Trnka sa stal generálnym prokurátorom v roku 2004. Na rovnakú pozíciu kandidoval aj v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej, ale na zvolenie mu chýbal jeden hlas. Vtedy získal v tajnej voľbe tiež hlasy koaličných poslancov. Voľbu sprevádzalo podozrenie z korupcie a kupovania hlasov poslancov. Radičová hrozila v prípade znovuzvolenia Trnku svoju demisiou.

Denník N zistil, že sa nahrávka mala týkať kauzy Gorila aj obchodovania s nahrávkami z bytu na Vazovovej ulici v Bratislave. Mali v nej zaznieť aj informácie, na akých miestach sa pokúšal Trnku korumpovať. Na nahrávke je údajne zachytené aj rokovanie Kočnera. Mal sa vraj správať k Trnkovi ako k podriadenému.

Hoci by mala mať prokuratúra nahrávku asi dva týždne, doteraz nezačala vo veci vyšetrovania. Aby sa prípadom zaoberal vyšetrovateľ, ktorý rieši vraždu Jána Kuciaka, musel by o tom rozhodnúť policajný prezident alebo prokurátor. Nahrávka totiž s kauzou Kuciak priamo nesúvisí.

Bývalý prokurátor Trnka sa ku kauze s nahrávkou vyjadril denníku N. „Neviem, o čom hovoríte. Pošlite mi nahrávku. Ja ju skúsim skonkretizovať a spomenúť si. Sú to pekné výmysly. Možno si na to spomeniem, alebo nie, ale toto sú hlúposti. Nehodlám na to reagovať, „povedal Trnka, ktorý korumpovanie Kočnerom popiera.

Kauza Gorila

Jedná sa o slovenský politický škandál, ktorý započal únikom informácií tajného dokumentu s krycím názvom „Gorila“ zo slovenskej informačnej služby (SIS). Na verejnosť sa dokument dostal v roku 2011. Popisuje údaje z rozhovorov medzi slovenskými prednými politikmi a podnikateľom Jaroslavom Haščákom medzi rokmi 2005 a 2006 o províziách a úplatkoch. Upozorňuje na podozrenie z korupcie. Aktéri sa mali schádzať v jednom z bytov vo Vazovovej ulici v Bratislave.