Domáca nutella bez cukru a 100% bez palmového oleja: Ak sa naučíte tento recept, už nikdy po nej nesiahnete v obchode!

Ingrediencie:

1 hrnček lieskovcov

1/2 hrnčeka kokosového mlieka (nájdete v drogérii, alebo v zdravej výžive, dokonca aj v niektorých obchodných reťazcoch)

4 lyžice stévie, poprípade teda trstinového cukru

1 lyžica kokosového oleja

1/2 hrnčeka kakaového prášku (buď surové kakao, alebo holandské)

1 vanilkový lusk

Postup:
Najskôr je potrebné si rozohriať rúru na 180°C. Lieskové oriešky dáme na plech na papier na pečenie a pečieme približne 8 až 10 minút. Keď trochu vychladnú, nasypeme ich do utierky a pošúchame, aby sme odstránili čo najväčšie množstvo šupiek. Väčšinou majú horkastú chuť, no nebojte sa, nemusíte byť veľmi precízni. Lieskové oriešky dáme do mixéru a rozmixujeme najemno.

Do zmesi postupne pridávame ostatné ingrediencie a ďalej mixujeme. Ak chceme trochu redšiu konzistenciu, pridáme viac kokosového mlieka. Ak neviete zohnať v obchode kokosové mlieko, postačí vám napríklad aj mandľové, ryžové, či sójové.

Nutella nám vydrží v chladničke niekoľko týždňov, ale ak ste maškrtníci ako ja, neohreje sa u vás ani niekoľko dní. Je skvelá do palaciniek, na hrianku, alebo len tak na sobotňajšiu vianočku.